Ce ne face unici

Toate programele Kinderdance sunt programe originale de dans disponibile la nivel mondial, bazate pe dezvoltare motorie, gimnastică și fitness, in asociere cu dezvoltarea abilităților academice, fiind special concepute pentru copii cu vârste cuprinse între 15 luni și 12 ani. Ceea ce ne face unici este că toate programele noastre încorporează concepte educaționale într-un curriculum special dezvoltat care se adresează copilului ca un tot unitar, ca un întreg. Punem un accent deosebit pe dezvoltarea, la copiii mici, a „încrederii în sine” și a „stimei de sine”.

Un copil fericit

Este o mare bucurie! Cine a văzut vreodată un copil sărind de bucurie când un părinte vine acasă știe intuitiv că cei mici își exprimă sentimentele atât prin MISCARE, cat și prin cuvinte. Mișcarea, muzica și DANSUL pot fi instrumente naturale pentru învățare. Psihologi și educatori influenți precum Piaget și Montessori sunt de acord că un program de dezvoltare prin MISCARE ar trebui să facă parte din educația fiecărui copil. Întrucât educația timpurie este fundația pentru învățământul superior, modul în care un copil „învață să învețe” va avea o influență durabilă pe parcursul anilor de școală. Kinderdance® este locul unde copiii „învață cum să învețe”, prin DANS si MISCARE!

Kinderdance®…o scurta istorie

În 1979, Carol Kay Harsell conducea Academia Americana de Dans, o școală de dans de succes pe care a fondat-o în Scottsdale, Arizona, SUA. Harsell avea obiective îndrăznețe pentru școală si era in același timp dornică să-și extindă oferta de programe și clientela. Ea l-a contactat pe Bernard Friedman, om de afaceri și antreprenor, pentru a explora împreună o serie de idei inovatoare in domeniu. După câteva luni de muncă susținută, Harsell și Friedman au triplat dimensiunea studioului de dans, numărul elevilor scolii a crescut la peste 600, dar înscrierea în programul de dans preșcolar al academiei, denumit Kinderdance, era încă scăzut. Într-o după-amiază, în timp ce discutau, Friedman a întrebat-o pe Harsell de ce credea ea că participarea este redusă? Harsell a răspuns că acest lucru se datorează faptului că mulți copii mici se aflau în grădinițe si centre de îngrijire a copiilor și a preșcolarilor. Friedman s-a gândit câteva minute și a spus „atunci de ce nu aduceți programul copiilor?” În acel moment s-a născut conceptul pentru Kinderdance International.

A doua zi, Harsell s-a oprit la un centru local de educare si îngrijire a copiilor și a înscris șase copii pentru programul ei Kinderdance. După 30 de zile, au fost înscriși peste 60 de copii. Intuind potențialul, Friedman a oferit programul Kinderdance tuturor centrelor de educație si îngrijire a copiilor din regiunea Phoenix. La șase luni de la lansarea acestei idei originale, și anume oferirea cursurilor Kinderdance în „locația în care se aflau copii”, noua abordare funcționa din plin. Harsell și instructorii de dans din studioul ei ofereau cursuri în peste 30 de centre de îngrijire a copiilor din regiunea Phoenix și predau și în sistemul școlii publice din Phoenix.

În 1981, Harsell și Friedman erau încântați de succesul programului Kinderdance. În mod clar a existat o cerere pentru programul lor inovator de educație „la fața locului” prin programe de dans. Friedman și Harsell și-au pus în practică experiența de marketing și în afaceri, cercetând și dezvoltând un plan de extindere pentru noul lor proiect. Înființarea Kinderdance ca si franciză părea răspunsul evident. Ambii știau că alte persoane motivate ca și ei pot oferi cu succes toate programele Kinderdance în centre de educare si îngrijire a copiilor, preșcolari dar și in alte locații adecvate din întreaga țară.

La sfârșitul anului 1981 s-a înființat Kinderdance International, iar în 1985, a fost deschisă în Houston, Texas, prima franciză Kinderdance .

Astăzi există si funcționează peste 100 de francize Kinderdance în Statele Unite ale Americii și în întreaga lume și din septembrie 2021 și în Romania!

Fondatoarea Kinderdance

Carol Kay Harsell
Fondator

Conceptul Kinderdance a fost inițiat și dezvoltat de doamna Harsell, care a început să danseze la vârsta de 3 ani și de atunci a fost implicată în dans și in programe de educație timpurie. A avut întotdeauna trei mari iubiri: educația, dansul și afacerile, astfel ca toate acestea au motivat-o să urmeze și să absolve Dance Educators of America, New York City Teacher Training School. De asemenea, a avut o diplomă de licență în psihologie și dans și o diplomă de master în arte și educație fizică, cu accent pe educație fizică adaptată și dans. Doamna Harsell a fost și autor care a efectuat și a publicat cercetări privind educația timpurie și comunicarea copilului prin dans. A înființat Academia Americană de Dans, Inc. în Scottsdale, Arizona. A avut o experiență vastă privind instruirea în dans, a predat balet, tap, acrobație, jazz și mișcare creativă oamenilor de toate vârstele, nivelurile și abilitățile fizice. De asemenea, a organizat ateliere de dans și terapie prin mișcare, la conferințe locale, statale, naționale și internaționale și a colaborat ca și consultant la multe universități, instituții școlare private și publice, spitale și la National Committee on Arts pentru persoanele cu handicap. În calitate de interpret, ea a apărut la New York City și New Jersey State Ballet Companies și a cântat și a coregrafiat numeroase concerte solo și de grup. Nu numai că a fost o dansatoare / coregrafă talentată, dar a câștigat și o bursă pentru voce la Master Works Chorus din New Jersey. Dna Harsell și-a combinat talentele – dans și voce – pentru a scrie muzică și melodii originale pentru programele Kinderdance®. Din 1979, ea s-a dedicat exclusiv dezvoltării unor programe de învățământ și educării preșcolarilor prin dans precum și formarii si certificarii profesorilor și francizaților Kinderdance în metodele și procedurile de predare Kinderdance, care sunt acum oferite cu succes câtorva mii de copii mici din Statele Unite ale Americii și din întreaga lume.

Fondatorul Kinderdance, Carol Kay Harsell, s-a stins din viață pe 29 februarie 2020 BA. Psy., BA. Dans, MA. PHED. este deținătoarea premiului „RELEVANT RESEARCH AWARD” (1985) pentru cercetările in domeniul dansului la copii, studiilor din domeniul dansului și predării acestuia, dar și a celor privind dezvoltarea copilului. Acordat de un grup național de educatori, Universitatea din Oregon (College of Human Development and Performance) și Texas Woman’s University (College of Health, Physical Education, Recreation, and Dance).